Ερωτήσεις και απαντήσεις

 
1) Η οικογένειά μου λέει συνεχώς ότι η ένταση της τηλεόρασης είναι πολύ δυνατή. Μήπως συμβαίνει κάτι με την ακοή μου?
 
Εάν αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνέβη προοδευτικά και όχι απότομα τότε πιθανόν να υπάρχει ένα πρόβλημα ακοής. Τα μέλη της οικογένειας συχνά διαπιστώνουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ακοής διότι ο βαρήκοος βάζει την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο πολύ δυνατά.
 
2) Φαίνεται ότι αρκετές λέξεις και ήχοι μπερδεύονται όταν διάφορα πρόσωπα μιλούν όλοι μαζί σε μία συγκέντρωση. Μήπως έχω μείωση ακοής?
 
Εάν διαπιστώσετε  ότι όταν υπάρχει θόρυβος κάθε φορά που βρίσκεστε με κόσμο μπερδεύονται οι ήχοι και δυσκολεύεστε να διακρίνετε κάποιες λέξεις πιθανόν να έχετε κάποια μορφή βαρηκοΐας. Όπως επίσης εάν διαπιστώσετε ότι είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσετε μία συνομιλία όταν ευρίσκεστε σε μία συγκέντρωση ή σε άλλα πολυπληθή μέρη. Όταν έχετε δυσκολία ακοής είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι μετά από συνομιλίες με διάφορα άτομα, π.χ. σε ένα συμβούλιο, βγαίνοντας με μια παρέα ή σε κάποια επίσκεψη σε σπίτι με αρκετό κόσμο. Πρέπει να είστε πολύ συγκεντρωμένοι συνέχεια για να μπορέσετε να ακούσετε, και πολλές φορές ούτε και αυτό είναι αρκετό.
 
3) Είμαι τόσο αφάνταστα κουρασμένος μετά από μία συνάντηση με πολλά άτομα. Δεν ήταν έτσι πρωτύτερα. Μήπως αυτό έχει σχέση με την ακοή μου?
 
Εάν νομίζετε ότι είστε περισσότερο κουρασμένοι τώρα από ότι ήσαστε πριν μερικά χρόνια μετά από μία συγκέντρωση με πολύ κόσμο, πιθανόν  να υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό ένας από τους οποίους είναι η βαρηκοΐα. Σε περίπτωση που έχετε βαρηκοΐα  και αυτή παραμένει χωρίς αντιμετώπιση τότε θα σας είναι πολύ πιο κουραστικό  να παρακολουθήσετε μία συζήτηση στο μέλλον.
 
4) Παρά λίγο να με κτυπήσει αυτοκίνητο τις προάλλες. Δεν το άκουσα. Αναρωτιέμαι μήπως έχω πρόβλημα βαρηκοΐας.
 
Πιθανόν να είσαστε αφηρημένοι. Ανατρέξτε στους προηγούμενους μήνες και προσπαθήστε να θυμηθείτε εάν υπήρξαν παρόμοια περιστατικά σχετικά με την ακοή σας, πχ.  εάν σας λένε από την οικογένειά σας ότι η τηλεόραση είναι πολύ δυνατά, εάν τα παιδιά σας έχουν πει ότι δεν ακούτε προσεκτικά  πλέον ή σας κάνουν παρόμοιες παρατηρήσεις τότε το πιθανότερο είναι να έχετε βαρηκοΐα.
 
5) Πριν μερικές μέρες, η κόρη μου είπε «Μαμά, είμαι υποχρεωμένη να σου μιλάω πολύ πιο δυνατά από ότι μιλώ στο σχολείο» Μήπως έχω πρόβλημα ακοής?
 
Αυτό είναι δύσκολο να το πει κανείς. Πιθανόν η κόρη σας να μιλάει μέσα από τα δόντια της ή να σας μιλάει από απόσταση. Προσπαθήστε να πάτε μερικούς μήνες πίσω και δείτε αν έχετε βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε με μερικούς συναδέλφους σας σε συμβούλια ή κάποιοι φίλοι σας επαναλαμβάνουν συνεχώς τις ίδιες λέξεις? Εάν αυτό έχει συμβεί μερικές φορές, θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν ακοοπροθετιστή. Πιθανόν να έχετε δυσκολία ακοής.
 
6) Τις προάλλες, ο γείτονάς μου έκανε νόημα και είπε «Γιατί δεν μου μιλάς όταν σου μιλάω ? Απλά δεν είχα καταλάβει ότι μου μιλούσε - Μήπως έχω πρόβλημα ακοής ?
 
Είναι πιθανόν. Είναι αφύσικο όταν σας λέει κάποιος ότι δεν ακούσατε λέξη από όσα ειπώθηκαν, ή όταν σας λένε οι άλλοι ότι δεν ακούτε ή δεν συγκεντρώνεστε. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, πρέπει να επισκεφθείτε έναν ακοοπροθετιστή.
 
7) Το γραφείο που εργάζομαι είναι πολύ θορυβώδες. Μήπως έχω πρόβλημα ακοής? Πόσο θόρυβο μπορώ να ανεχτώ?
 
Είναι αλήθεια ότι ο θόρυβος είναι η πλέον συχνή αιτία να αποκτήσει κανείς βαρηκοΐα. Είναι επίσης γνωστό ότι ένα θορυβώδες εργασιακό περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης βαρηκοΐας. Δεν είναι δυνατόν να αποφανθεί κάποιος εάν θα εκδηλώσετε βαρηκοΐα. Είναι απολύτως προσωπικό πόσο θόρυβο μπορεί ένα άτομο να ανεχτεί πριν η ακοή του παρουσιάσει βλάβη. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο να επιμένει κανείς στο γεγονός ότι ένα πρόβλημα ακοής διαγιγνώσκεται πολλά χρόνια μετά από έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο- επομένως πρέπει να προφυλάσσετε τα αυτιά σας και να φοράτε ωτασπίδες. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να σας βοηθήσουν πάρα πολύ αλλά δεν θα επανακτήσετε ποτέ την φυσική ακοή σας μετά από ακουστική βλάβη.
 
8) Για αρκετό καιρό τώρα έχω έναν συνεχή θόρυβο στα αυτιά μου. Είναι αυτό σημάδι βαρηκοΐας?
 
Ο συνεχής θόρυβος στα αυτιά αποκαλείται εμβοή και είναι πάντα μία σοβαρή ένδειξη. Πρέπει λοιπόν να ελέγξετε την ακοή σας. Είναι πιθανόν να πάσχετε ήδη από βαρηκοΐα. Ο συνεχής θόρυβος στα αυτιά συνοδεύεται συνήθως από βαρηκοΐα.
 
9) Ένας συγγενής μου έχει αδύνατη ακοή. Μερικές φορές νομίζω ότι έχω το ίδιο πρόβλημα. Μήπως υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα ακοής?
 
Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι κληρονομική αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας αντιμετωπίζει πρόβλημα βαρηκοΐας ενδέχεται να το αντιμετωπίσετε κι εσείς. Είναι φρόνιμο μετά τα σαράντα να ελέγξετε την ακοή σας. Εάν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα ακοής, πρέπει να επισκεφθείτε έναν ακοοπροθετιστή. Εάν αποδειχθεί ότι έχετε βαρηκοΐα, πιθανόν να την έχετε κληρονομήσει και έτσι βρίσκεστε στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε ότι σχεδόν κάθε ένα είδος βαρηκοΐας μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ένα τρόπο ή τον άλλο.
 
10) Η ακοή μου είναι καλή μόνο όταν αντικρίζω το πρόσωπο που μου μιλάει. Έχω πρόβλημα ακοής?
 
Όλοι θέλουμε να αντικρίζουμε το άτομο με το οποίο συνομιλούμε. Η προσωπική επικοινωνία είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν μπορεί κανείς να βλέπει την κίνηση του προσώπου, των χειλιών και του σώματος του συνομιλητή του. Εάν όμως δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε μία συνομιλία όταν το πρόσωπο που σας μιλάει στέκεται πίσω σας, πιθανόν να έχετε πρόβλημα ακοής. Πιθανόν να ξεπερνάτε το πρόβλημα αυτό διαβάζοντας τα χείλη. Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να δείτε έναν ακοοπροθετιστή
 
11) Εάν νομίζω ότι έχω πρόβλημα ακοής, ποιόν πρέπει να επισκεφθώ?
 
Πρεπει να επισκεφθειτε εναν ΩΡΛ ιατρό με εξειδικευσή σε θέματα ακοής. Μπορείτε βέβαια να επισκεφθείτε και την OTOMED για μια πρώτη εκτίμηση και αν διαπιστωθεί ότι ότως υπάρχει δυσκολία ακοής θα σας παραπέμψουμε σε κάποιον εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρό για ακοολογική εξέταση.
 
12) Εάν αποδειχθεί ότι χρειάζομαι ακουστικό βαρηκοΐας, θα αποκτήσω πάλι την ακοή μου?
 
Σχεδόν όλων των ειδών οι βαρηκοΐες μπορούν να αντιμετωπιστούν, και ο βαρήκοος θα μπορέσει να ακούσει καλά πάλι – αλλά δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει πάλι την  φυσική ακοή του.