Έχει αποδειχθεί πως άνθρωποι με έστω και μικρή δυσκολία ακοής είναι λιγότερο παραγωγικοί, λιγότερο κοινωνικοί και έχουν την τάση να αποφεύγουν τις συναναστροφές με πολύ κόσμο, λόγω ανασφάλειας. Οι ίδιοι άνθρωποι γίνονται εσωστρεφείς, ευερέθιστοι, νευρικοί ακόμα και αγενείς. Κατά κανόνα, αισθάνονται μεγάλη δυσκολία στο να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημά τους και να ζητήσουν λύση, αφού θεωρούν πως η παραδοχή του προβλήματος σημαίνει αυτομάτως παραδοχή του προχωρημένου της ηλικίας τους ακόμα και αν είναι σε ηλικία γύρω στα σαράντα όπου και πρώτοεμφανίζεται το πρόβλημα.
Έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ένα άτομο το οποίο πάσχει από βαρηκοΐα και δεν εφαρμόζει διαδικασία αποκατάστασης με ακουστικό βαρηκοΐας χάνει κατά μέσο όρο 4,5% με 4,8% της ακοής του κάθε χρόνο ενώ τα άτομα τα οποία ακολουθούν την κατάλληλη διαδικασία χάνουν μόλις 1,0% με 1,5% κάθε χρόνο. Η εφαρμογή όμως ενός ακατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την ακοή του ατόμου.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, αντιθέτως κάνουν θόρυβο, σφυρίζουν και προκαλούν ενόχληση στο άτομο που τα χρησιμοποιεί. Μύθος!
Στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η πεποίθηση γιατί σχεδόν το 80% των εφαρμογών ακουστικών βαρηκοΐας είναι λανθασμένες, με αποτέλεσμα μόλις το 20% των ανθρώπων που εφαρμόζουν ακουστικό βαρηκοΐας να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αιτία για την τόσο μικρή επιτυχία είναι ότι το ακουστικό βαρηκοΐας αποτελεί ένα μόνο μέρος της επιστημονικής διαδικασίας η οποία μόνο σε εξειδικευμένα Κέντρα Ακοής μπορεί να εφαρμοστεί και τέτοια Κέντρα είναι ελάχιστα. Είναι όμως αλήθεια ότι μέχρι πριν από δέκα περίπου χρόνια η τεχνολογία δεν επέτρεπε την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων. Σήμερα όμως οι σύγχρονες μέθοδοι και η τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας επιτρέπουν την επίτευξη οριστικής λύσης σε κάθε περίπτωση.
Στους επτά από τους δέκα ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να εφαρμόσουν ακουστικό βαρηκοΐας και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι οποίες είναι σε πρώιμο στάδιο μπορεί να γίνει εφαρμογή αθέατων ενδωτιαίων ακουστικών βαρηκοΐας (μέσα στο αυτί). Όταν όμως η βαρηκοΐα δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, επιδεινώνεται και τότε δεν υπάρχει η επιλογή εφαρμογής ενδωτιαίου ακουστικού, οπότε οδηγούμεθα στην επιλογή πιο ισχυρών οπισθωτιαίων (πίσω από το αυτί) ακουστικών βαρηκοΐας.
Το ακουστικό βαρηκοΐας δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν το οποίο πωλείται από ένα κατάστημα και από μόνο του δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μοιάζουν με τα φάρμακα. Για να δώσουν το αποτέλεσμα για το οποίο προορίζονται, θα πρέπει να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος ακουστικού βαρηκοΐας για την κάθε πάθηση, να εφαρμοστεί και να ρυθμιστεί κατάλληλα και να συνδυαστεί με άλλες ενέργειες τις οποίες θα υποδείξει ο Ακοοπροθετιστής. Η πραγματική λύση του προβλήματος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένης μεθόδου αποκατάστασης, ένα μέρος της οποίας είναι και η εφαρμογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας.
Υπάρχουν περισσότερες από τριάντα διαφορετικές παθήσεις ακοής οι οποίες όλες μαζί αποτελούν την κατηγορία η οποία ονομάζεται βαρηκοΐα. Οι περισσότερες παθήσεις έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και ως προς τα συμπτώματα αλλά και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης τους και κάθε μία από αυτές έχει πάρα πολλές βαθμίδες απώλειας.
Ο τύπος του ακουστικού βαρηκοΐας καθώς και η μέθοδος που θα ακολουθήσει διαφέρει ανάλογα με την πάθηση του κάθε ανθρώπου, γι’ αυτό τον λόγω υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι ακουστικών βαρηκοΐας οι οποίοι μπορούν να δώσουν σε κάθε άνθρωπο την ιδανική λύση μόνο αν εφαρμοστεί μία προσωποποιημένη μέθοδος αποκατάστασης.
Το κόστος το οποίο θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για να αποκατασταθεί η ακοή του εξαρτάται από την πάθηση του και αφορά το σύνολο της διαδικασίας αποκατάστασης και όχι μόνο την αγορά του ακουστικού. Ένα πολύ ακριβό ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να είναι ακατάλληλο για την πάθηση από την οποία πάσχει ένας άνθρωπος και να φέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αποτυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα επίσης, αν δεν ακολουθηθεί σωστή ή πλήρης διαδικασία. Η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας είναι μία περίπλοκη διαδικασία την οποία μόνο ένας εξειδικευμένος ακοοπροθετιστής σε ένα Κέντρο Ακοής μπορεί να κάνει όχι άτομα τα οποία ενδιαφέρονται για πωλήσεις.
Τα ακουστικά βαρηκοίας δεν δοκιμάζονται. Ο λόγος είναι ότι για να μπορέσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος να προσαρμοστεί και να καταλάβει πραγματικά ο χρήστης το αποτέλεσμα χρειάζεται διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών κατά το οποίο θα πρέπει να γίνουν και κάποιες ειδικές ρυθμίσεις. Επίσης η σωστή εφαρμογή είναι αυστηρά προσωπική, δηλαδή θα πρέπει να γίνουν διάφορες μετρήσεις μεταξύ των οποίων και λήψη εκμαγείου του ακουστικού πόρου για την σωστή εφαρμογή. Σε πολλά καταστήματα δίνονται ακουστικά για δοκιμή ή τα δοκιμάζουν επι τόπου. Αυτός είναι ένας λάθος τρόπος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη επιλογή ακουστικού βαρηκοίας. Η επιλογή του ακουστικού βαρηκοίας γίνεται από ειδικούς ακοοπροθετιστές οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη για την επιλογή αυτή.